Inspirationsföreläsning

Kategori: Allmänt

Snart är det dags att fara till skolan! Mellan klockan 16.00 och 18.00 är det inspirationsföreläsning med Göteborgs talespersoner för ”Inte under 24.000”, Stina de Frumerie och Cie Rosenqvist (två tjejer som går i min klass). 
 
"Hur påverkar löneupproret mig? Vad kan jag göra för att skapa förändring? Varför är det viktigt med ett löneuppror? Hur ser framtiden för oss blivande sjuksköterskor ut? Varför är just jag viktig för löneupproret? Kom och lyssna och diskutera tillsammans." 

Det bjuds på fika och gäst är journalisten och TV-profilen Elisabet Höglund som kommer att berätta med egna ord om sin resa från diagnosen pancreascancer, genom sjukvårdens snåriga buskage till de värsta tänkbara komplikationerna. Hon berättar ur ett patientperspektiv varför sjuksköterskor gör skillnad i vården. Det kommer även finnas möjlighet att köpa Elisabet Höglunds nyutgivna bok ”Nattens Änglar” till rabatterat pris.
 
 
Efter detta ska vi träffas några stycken för att planera julsångssjungningen (kan man säga så? haha) på olika sjukhus m.m. 

Till alla sjuksköterskor

Kategori: Allmänt

Seventh Wonder

Kategori: Allmänt

Alltid trevligt att hitta lite ny musik :) 

Uppdatering

Kategori: Allmänt

Hej igen! Det var ett tag sedan jag skrev sist, så här kommer en liten uppdatering.
 
Torsdag 22 nov: 
Begravning för Richards morfar. Det var en otroligt fin ceremoni med fin musik och annat. Efteråt bjöds det på tårta och kaffe. Väljer att inte lägga upp någon bild från själva ceremonin, men jag har en bild på kyrkan och en suddig bild på min frisyr. 
 
Fredag 23 nov:
Mamma, pappa och Alex kom till Göteborg vid ca 17.30. Innan dess hade jag och Richard städat, handlat och förberett Caesarsallad, mums. På kvällen var det dags för konsert på Trädgår'n; Kamelot med nya sångaren Tommy Karevik. Har inte lyssnat på Kamelot på länge, men det var kul att höra dem live! Väldigt bra konsert och nya sångaren var grym! De hade även 3 (!) förband, men som tur var missade vi det första eftersom vi kom lite sent.. Dessa förband alltså, de är alltid bara jobbiga att lyssna på, haha. 
 
Lördag 24 nov:
Bara en månad kvar till jul!! Shit. Lönehelg var det också. Vi passade på att åka till IKEA Bäckebol, hehe, men det var inte så sprängfullt med folk som det kan vara under dessa omständigheter faktiskt. Köpte en del grejer, bland annat gardiner + rullgardiner, lampor och en spegel. 
På kvällen gick vi ut och åt på Meze medelhavsrestaurang i Vasastan (där jag och Richard åt 7 februari 2011, vår 2-årsdag). En liten och mysig restaurang med sjuukt god mat till ett bra pris! :) Vi skulle sedan ta en sväng förbi The Dubliner, men de hade 23-årsgräns, de jävlarna. Vi åkte istället till Paddingtons, ett hak som ligger precis i närheten av där vi bor. Alex fick i alla fall sin Guinness och jag och mamma fick Baileys Coffee. ;)
Meze:
Lite nya saker + ärvda tavlor i vardagsrummet. Gardinerna måste sys upp något ;) Tavlan till höger (lite mörk bild) är ett porträtt av Richards morfar, som han fick på sin 50-årsdag. 
Ny stjärna från IKEA: 
Snart är det dags att tända första ljuset: 
Tavelhyllor: 
Paddingtons, haha: 
 
Sön 25 nov:
Vi fixade iordning lite i lägenheten, åt brunch och fikade med familjen innan de åkte hem. På kvällen tog vi det bara lugnt, åt tacos och kollade på Allt för Sverige. 
 
Mån 26 nov: 
Richards pappa fyllde år, så på kvällen bjöd vi på lasagne och kladdkaka. Mumsigt! 
 
Det händer också en hel del grejer framöver, december kommer verkligen bli en fullknökad månad. Men jag tänkte att jag uppdaterar er då och då med allt som händer. :) 
Jag har en valbar kurs som börjar den 10 december och jag ångrar nästan att jag inte valde en annan, med tanke på under vilken period kursen ligger. Detta är dock min enda chans att praktisera på IVA, så jag är väl egentligen nöjd.. Vi ska ha praktik mellan 17 december och 6 januari, blööh. Dock är det bara tio dagar, så jag hoppas att jag kan få en så lång och sammanhängande period som möjligt i Örebro. Dock vet jag inte hur det blir med nyår osv. Och vem fan lägger in en obligatorisk gruppträff i skolan den 28e?! :S Aja.
Förutom den nya kursen så blir det en del luciasjungningar, klassfest, Becca kommer med mera..
 
Nu måste jag äta! Hej så länge! :) 
 

Onsdag

Kategori: Allmänt

Har precis druckit Zoegas julkaffe och ätit Nyåkers pepparkakor <3 Mums. Snart är det dags för kör, äntligen är det dags att sjunga jullåtar! :D 
Och vi har varit sjukt effektiva i skolan idag; haft redovisning/seminarium, skrivit klart uppgiften till nästa seminarium samt granskat en annan grupps uppgift inför nästa seminarium. Oh yeah! 
 
Puss 

Glittrande nyårsklänning?

Kategori: Allmänt

Hemma

Kategori: Allmänt

Richard är hemma igen! :D <3 Fixade lite grejer på stan igår och mötte sedan upp R vid centralen strax efter 14. Eftersom jag var lite tidig drog jag förbi Starbucks, var sugen på något.. Provade en av deras julsmaker; Gingerbread Latte (alltså pepparkakssmak). Någon som testat? Tycker den hade en massa smak, och i början var den riktigt god! God och julig! Men tyvärr var den alldeles för söt för mig, så jag började nästan må illa efter ett tag, haha. Och så köpte jag den största också. Men kan tänka mig att man gillar den om man även gillar t.ex. Chailatte från Espresso House (sött!). Kör nog på vanlig cappuccino nästa gång, min favorit ;) 
 
Nu måste jag sätta igång med plugget, har redovisning imorgon. Efter det har vi kör, och vi ska nog börja sjunga jullåter imorgon - MYS, har längtat! 
Puss <3 

"Din sorg är min tröst"

Kategori: Allmänt

Höstkonsert & konsertfest

Kategori: Allmänt

Ja, igår var det dags för höstkonert med Corus Acusticus! :) 
Vi började redan klockan 10.00, då vi i festgruppen träffades vid Ica Maxi för att handla allt inför festen! 
Väl framme vid Hvillan (kårhuset) började vi baka kladdkakor till efterrätten, duka, dekorera med mera. Jag bar 7 bord och 42 stolar själv, har träningsvärk idag. ;)
Vi hade ont om tid, allt tar ju så himla lång tid att ordna. Speciellt dukningen, där allt ska stå på rätt sätt och det ska stå 5 glas + kaffekopp på varje plats. Hehe. Vi kom typ en timme för sent till Redbergsteatern, där resten av kören samlades, men det gjorde inte så mycket. Där blev det övning, pepp och fix innan konserten började vid 18.00.
 
Det var grymt kul, och det gick faktiskt bra! Några misstag blev det väl, men jag vet inte om vi i kören la märke till det mer än vad publiken gjorde (antagligen) ;) Vi fick i alla fall höra fina kommentarer från publiken! De som var där, som jag kände, var Vassili och Olivias föräldrar (som jag bara har träffat några få gånger iofs). Vassili går i samma klass som en annan tjej i kören, så han gick dit tillsammans med hennes pojkvän (som också går i samma klass, tror jag?). Kul! De skulle på en annan fest efteråt, så de hade redan förfestat . ;) Får se om det kommer några filmer från konserten så småningom. 
 
Vi fick sedan skjuts till festlokalen, så vi kunde förbereda välkomstbål, snacks och annat!
Olivias kusin och två tjejer från vår klass kom också på festen! Olivia hade ordnat en placeringslek, där alla killar skulle dra lappar ur en skål och alla tjejer ur en annan. På lappen var en bild/ett namn på en kändis. Man skulle sedan mingla runt för att hitta sin "partner". Jag fick Drottning Silvia, jag skulle alltså hitta Kungen, haha ;) Kungen visade sig vara en civilingenjör inom datateknik + tenor i kören. Middagen var riktigt lyckad! Tyvärr kunde vi "nya" inte alla festsånger som sjöngs, men gud vad bra det lät jämfört med vad jag varit med om tidigare! Haha. Fyrstämmiga fest/studentsånger, jämfört med tidigare upplevelser: ett brölande där man knappt kan urskilja melodin. Några låtar kunde vi i alla fall. ;) Fina/roliga gyckel blev det också!      
 
 
Menyn för kvällen var: 
- Fördrink
- Förrätt: Tre olika snittar (med rostbiff, räkor och brieost) + öl. 
- Huvudrätt: Helstekt laxfilé med duchessepotatis och dillsås, serverat med grönsallad. + vitt vin. 
- Efterrätt: Kladdkaka med jordgubbsgrädde. + kaffe och punsch. 
Efter middagen blev det musik och dans! :D 
Väldigt lyckad dag/kväll med mycket skratt! Men mina ben var helt döda sen!! Det var grymt att skönt att komma hem och lägga sig sen faktiskt. :) Sov länge idag, det behövdes. 
 
Har tyvärr inte så många bilder från kvällen. Men jag kanske återkommer med fler senare, det var ju många andra som fotade. 
Nu ska ta mig ned till tvättstugan för att hämta allt tvätt, sen blir det plugg. Imorgon kommer Richard hem igen, wiii! :D 
PUSS! 
 

?

Kategori: Allmänt

I skolan får vi lära oss att vara kritiska, att alltid tänka kritiskt och ifrågasätta det vi ser, hör och läser... Men varför glömmer man då bort det i ”det vanliga livet”? Varför ser man inte hela sanningen? Vilken verklighet lever vi i? Finns det bara en sida av allt? Det man inte ser, det finns inte.. Eller? 

Framtidstankar?

Kategori: Allmänt

Att jobba som ambulanssjuksköterska några år.. Det vore kanske något? :)
 
 
 

Nyttig

Kategori: Allmänt

Passar på att laga vegetarisk mat med aubergine, röda linser, morötter och annat gott.. nu när jag bor ensam i helgen ;) Haha. Testade ett nytt sopprecept nu ikväll, och det blev väldigt gott. Och så har jag flera matlådor nu också! Undrar om Richard hade gillat maten, det hade han säkert, fast han inte tror det själv ;) Hehe. Godnatt!  

Ensam

Kategori: Allmänt

SOLEN är här :) 
Richard har åkt mot Linköping, så nu är det bara jag och katten här tills på måndag. Päronen och Alex är framme i Polen, de ska vara några dagar i Warszawa. :) Nero är hemma hos sin morbror Balder. 
 
Igår hade jag fullt upp heeela dagen. Åkte innan 8.00 på morgonen och kom inte hem förrän vid 22.30. Hann hem en snabbis vid femtiden, för att hämta noterna till kören bland annat. Så jag var grymt trött på kvällen.. Var i skolan och hela dagen igår. Såg när jag kom hem att mer än hälften av det vi förberett inför en muntlig redovisning har försvunnit från dokumenten vi skickat ut till gruppen :S Bland annat ett helt manus till ett samtal vi ska spela in och visa på redovisningen.. WTF!? Vi satt och kämpade länge, och var aströtta.. Hoppas att det går att rädda på något sätt, annars får vi väl göra om allt igen. :'(
 
Idag väntar städning, diskning, plugg och kanske lite förberedelser inför konserten på lördag.. 
 
Bye! :)
 
Mitt sällskap :P

Höstkonsert

Kategori: Allmänt

Ny vecka

Kategori: Allmänt

Ja nu är det en ny vecka, med mycket att göra, mycket roliga saker också! 
Måndag:
Satt en stund i skolans bibliotek för att läsa igenom en del litteratur. Handlade också på vägen hem. 
Väl hemma varvade jag ner med mysigt fika: 
Gjorde mycket god mat av detta (+pasta): 
Fick paket på posten :D Här är min nya mysiga vintertröja: 
På kvällen hann jag också med att bli upprörd, det värsta man vet är ju när någon som står en nära blir fysiskt eller psykiskt sårad. Ibland önskar man att magkänslan inte stämmer, men tyvärr gör den ju oftast det.. Det vore kanske skönt att vara ointelligent, osympatisk och oempatisk, då skulle jag varken förstå vare sig vad jag själv eller någon annan tänker och känner.
 
Tisdag: 
Idag alltså, haha. Har en hel del att göra! Började i alla fall dagen med en sovmorgon, började inte förrän vid 13, så jag tog det lugnt på morgonen. I skolan hade vi seminarium, eller snarare övningar och reflektion, om ledarskap och medarbetarskap. Det var faktiskt ganska roligt och givande, över förväntan, och man fick en del bra tips! Hade knappt förberett mig alls.. Sedan åkte jag direkt till kårhuset för att träffa "festgruppen" och planera välkomstdrink, dekoration och efterrätt till festen på lördag. Det gick jättebra, och det kommer bli grymt kul med konsert och middag/fest! :) Nu måste jag äta, för jag är sjuukt hungrig, väntar bara på att pastan ska bli klar. Sen ska jag förbereda inför en gruppuppgift som vi ska sitta med i skolan imorgon. Ska bland annat se en film i studiesyfte (Döda Poeters Sällskap), haha ;) Uppgiften handlar om olika pedagogiska traditioner. Ska också försöka hinna med en disk och måste ringa till min bror (igen). Men det hinner jag. Vissa saker känns viktigare än andra.. men känner ändå att prio 1 just nu är MAAAT. :P
 
 
Onsdag: 
Blir verkligen en heldag. Ska träffa min grupp i skolan för att skriva klart vår uppgift och förbereda inför redovisningen, bland annat genom att spela in korta filmer med pedagogiska samtal, haha. Får se hur det går! 
Hela kvällen är det kör, extra länge eftersom det är konsert snart (det är mycket med kören nu). Det slutar inte förrän 21.30. Och vi börjar med extra alt-rep klockan 17.30. Men det blir nice. Och så får man fika också ;) 
 
Dags för mat! Ha det bäst <3 
  

Kör

Kategori: Allmänt

Idag har vi övat hela kvällen med kören, mer än tre timmar blev det. Men, det börjar låta bättre och bättre ;) 
Sitter och planerar inför konsertfesten som är på lördag, vad ska vi ha för välkomstbål? Hur ska dekorationerna se ut? Vi ska träffas imorgon eller på tisdag för att diskutera allt. 
Har också skickat ut en allmän förfrågan till klassen, om de vill komma på konserten, eller festen, eller båda delarna..alla är välkomna nämligen! Ju fler vi blir, ju roligare! ;) Ser fram emot detta, kommer bli jättekul :D Blir lite extra arbete dock, det tar lite tid.. Tur att vi inte har superdupermycket i skolan just nu. 
Men nu måste jag ändå gå och lägga mig, imorgon ska jag åka till skolbiblioteket och plugga! 
Puss & godnatt! <3 

Grattis

Kategori: Allmänt

GRATTIS världens bästa bror på 20-årsdagen!! :)
GRATTIS världens bästa pappa på Fars dag! :D
Snart ses vi! <3 

Familjen

Kategori: Allmänt

BEST FAMILY EVER <3 

Minneshögtid

Kategori: Allmänt

Hej på er! 
Idag har vi varit på en minneshögtid/konsert i Vasakyrkan, den kyrkan som ligger precis där jag bodde förut (Vasa Kyrkogata). Det var ordensällskapet Göta Par Bricole ( = kyrkan var fylld av killar och gubbar med frack, medaljer & band i olika färger osv..) som höll i det hela, till minne av flera "Bröder" som gått bort under det senaste året, varav Richards morfar var den ena. Fint var det, fin sång och musik, och det var knökfullt i kyrkan! Par Bricole (PB) är ett sällskap som bildades på 1770-talet, deras mål är "att vårda och bevara det svenska kulturarvet, särskilt vad rör sång, musik, teater och talekonst". Har inga bilder därifrån, tyvärr. Ville inte ha med kameran till kyrkan. 
Richards morfar, Bengt, gick bort i oktober när vi var i Örebro. Begravningen är den 22 november. <3 
Efter konserten följde vi med hem till Richards moster + kusiner, där vi spelade lite spel och åt god middag. Nu är vi hemma hos oss igen, killarna spelar TV-spel ;) 
 
Igår var jag med om en liten olycka.. Mja, ibland är jag ju så sjukt klantig och har noll spatial förmåga; jag lyckades på något vis sätta mig ned (snabbt) för att hämta något längst ned i hallskåpet, samtidigt som jag öppnade dörren --> slår i precis i ovankanten på ögonhålan, ser i spegeln att jag fått ett jack.. Trodde att jag skulle vara jättesvullen och blå idag, men det ser okej ut faktiskt, det är fortfarande bara den lilla rispan som syns, och svullnaden är minimal (det kanske hjälpte när jag la is på skiten). Så jag kunde gå ut idag, utan att folk skulle tro att jag "råkat gå in i dörren" *hosthost*. Skadade som tur var inte ögat, och missade större kärl, så det blödde inte alls mycket. 
Såhär såg det ut precis efter smällen. Var ju tvungen att ta kort ;) Läskigt nära ögat...
Nu är det dags för chill och lite svull. Imorgon väntar bland annat extrarep med kören!
Puss 
 

Helg igen!

Kategori: Allmänt

Ja, nu är det fredag igen. Har haft föreläsning om pedagogik, didaktik och patientundervisning idag, och sprungit en snabbis på stan + Ica. Har inte hunnit mycket mer än så. Nu ska jag och Richard ska äta vår standard-goda-helg-mat, alltså marinerad fläskfilé, hasselbackspotatis och bea. Alltid lika gott ;) 
 
I onsdags hade jag mitt individuella samtal om ledarskap. Den jag hade samtalet med visade sig vara vårdenhetschefen för verksamhetsområde kirurgi på Sahlgrenska, så jag har träffat henne förut när jag praktiserade på en kirurgavdelning i termin två. Det var ett ganska givande samtal, även om det bara var tio minuter. 
 
Sedan printade jag ut mängder av noter till kören, det är ju konsert nästa lördag, och jag har inte ens varit med och sjungit alla låtar, haha. På kvällen hade vi rep med kören, och ett litet extra altrep precis innan. Jag är nu med i festfixar-gruppen, så jag ska vara med och planera inför konsertfesten som är efter konserten nästa vecka. Vi ska bland annat duka och fixa dekorationen, bestämma mat från en cateringfirma, ordna med välkomstbål och annan dryck, fixa efterrätt osv. Känns bara roligt att hjälpa till med såna grejer :)
Smet ut tidigare från kören i onsdags, eftersom jag och Richard skulle på bio vid niotiden. Såg Skyfall, nya Bondfilmen. Den var nice, speciellt alla specialeffekter och snygga scener. Så den är värd att se på bio, helt klart!
 
Imorgon ska vi på en minneskonsert i Vasakyrkan här i Gbg, och på kvällen invaderas lägenheten av Richards vänner/kusin. De ska ha en kväll/natt där de bara äter kebabpizza, svullar massa godis/chips/Cola, ser film och (mest av allt) spelar TV-spel. Det är en tradition de har ;)
Söndag = Extrarep med kören. Och Alex fyller 20 år! :D (shit vad tiden går fort). Det är fars dag också, hur nu det ska firas för min del vet jag inte ;) Får fira pappa på avstånd.. hehe. 
 
Lite saker som händer för övrigt: 
- Har fyra seminarium kvar i den här kursen.
- Richard åker till Linköping nästa helg.  
- Körkonsert och körfest lör 17 november!
- Begravning för R:s morfar, i Gbg
- Päronen och Alex kommer hit 23-25 november, vi ska bl a gå på konsert, åka till IKEA, äta på restaurang...Längtar! 
- I början av december kommer Becca hit och hälsar på :) Och den här kursen tar slut, tror nästa börjar 10 dec. 
- Lucia - har nog några sjungningar med kören. 
- Sprida julglädje på sjukhusen med några klasskompisar, någon gång mellan lucia och jul ;) 
 
Ha det bäst i helgen! Ciao! <3

Julkänsla

Kategori: Allmänt

Richard sitter och leker med sin nya telefon, som kom idag. En Samsung Galaxy SIII 4G. Stört grym telefon, eller den är snarare mer som en dator. Men nu får han lägga den ifrån sig, för vi ska se lite på serier (Boardwalk Empire och Homeland) innan det är dags att sova. Jag har varit ledig idag och är ledig även imorgon, skönt! Har bara tagit det lugnt, sovit ut, tränat, ätit tacos, hållit på med datorn och INTE pluggat!
 
Jag och Cie (klasskompis & fd granne) har precis kommit på en finfin idé (som vi i och för sig kom på redan förra året, haha). Vi ska försöka dra ihop ett gäng från klassen, och eventuellt andra människor, som vill vara med och sjunga några fina jullåtar på olika sjukhusavdelningar här i Göteborg. Det kommer bli grymt kul och mysigt! Hoppas att det går att genomföra :) Vi känner oss taggade, och vi hoppas att patienterna (och personalen) kommer bli glada och att de får känna på lite julstämning! :) 
Även kören ska sjunga på lucia, och ha en julkonsert (tror jag). 
Längtar verkligen efter advent och jultider. Baka julgodis, lussebullar och pepparkakor, pynta, pyssla, lyssna på julmusik, dricka glögg... <3 MYS!
  

Buddha & Nero

Kategori: Allmänt

Tänk att de har varit så himla små! <3 Tiden går sjukt snabbt. (Richard kusin, Erika, har tagit bilderna på Buddha).
Nu är det dags för träning på Friskis! :D  
 

Fruktsallad

Kategori: Allmänt

Gårdagens efterrätt & del av dagens frukost. Mums! 

Temafest?

Kategori: Allmänt

Är himla sugen på att ha en temafest, kanske i samband med min födelsedag..beroende på hur planerna för julen kommer se ut. Älskar när man får klä ut sig och sminka sig galet! Är lite ledsen för att jag inte fått klä ut mig till halloween i år ;) Vad tycks? Och vad är ett roligt tema? 
Ett specifikt årtionde? Färg- eller mönstertema? Ett specifikt land? Film/TV-serie? Djungel? Sagofigur? Superhjälte? Bad taste? Barnkalas? På akuten? Överklass? Rock? Disco? Pyjamas? Cocktail? Hippie? Hattfest?
 
Här är några gamla godingar, exempel på teman i olika sammanhang:  
 

Höst = mys

Kategori: Allmänt

 
Fika & stearinljus, mys. 
Buddha var med också. 
Grymt god pizza från Cyrano, med pesto, mozzarella, parmaskinka m.m. 

Cannelonis

Kategori: Allmänt

Recept på lite lyxigare studentmat ;) 
Ingredienser:
Ca 350 g kallrökt lax
1 purjolök
1 pkt babyspenat
1 ädelost (300 g?)
1 burk kesella (250 g)
2 ägg
Olivolja, (salt), vitpeppar
 
4 dl crème fraiche
2 dl torrt vitt vin 
1 buljongtärning
 
Parmesan
Färska lasagneplattor
Strimla laxen och purjolöken. Stek en stund med olivolja i en stekpanna: 
Tillsätt hackad ädelost: 
Häll i kesella och två ägg: 
Lägg i babyspenat: 
Smaka sedan av med salt och vitpeppar. Jag tycker inte att salt brukar behövas, eftersom laxen är så salt i sig. 
Sås: Blanda crème fraiche, vin och buljongtärning i en kastrull. Värm upp så att allt blandas:
Färdig laxröra och sås:
Dessa lasagneplattor får man dela själv, allt är som en enda rulle. Men jag tror att det finns färdigdelade också :) Lägg laxröra på lagom stora bitar av färsk pasta: 
Rulla sedan ihop dem och lägg i en ugnsfast form. Strö över parmesanost: 
Häll över såsen (med vin och crème fraiche), så att den precis täcker alla cannelonis: 
In i ugnen i 20 minuter, 225 grader (eller vad det nu står för tid och temp på paketet till lasagneplattorna). 
Supergott! Har tyvärr ingen bild på den färdiga maten, haha. 
Några tips: 
- Ta inte en ugnsform med för låg kant. Det gjorde vi en gång, det svämmade över och brandlarmet gick ;)
- Alla cannelonis brukar inte rymmas i en form (om man inte har en riktigt stor:P). Så var beredd på att använda två. 
- Köp extra crème fraiche ifall såsen inte räcker till den andra formen. 
- Eftersom det ska vara så pass mycket vin i såsen brukar jag alltid köpa ett gott torrt vitt vin, och INTE matlagningsvin. Mycket godare så! Och så passar ju vinet bra att dricka till maten sen ;)
- Mättande mat! 
 
Puss och smaklig måltid :) (fråga gärna om det är något jag har förklarat otydligt). 

Min utbildning

Kategori: Allmänt

Jag tänkte berätta lite om min utbildning, vad jag gör och varför, för jag vet inte om jag har gjort det så noga innan..? Det kanske kan vara av intresse. :)

Varför sjuksköterska?

Det finns flera anledningar till varför jag vill bli sjuksköterska. Det är ett socialt yrke där man arbetar med och för människor. Man har kontakt med många olika typer av människor, och får möta olika livsöden. Det kommer vara kämpigt och tufft ibland, men man får alltid så mycket tillbaka, framför allt från patienterna! Jag vill hjälpa och vårda andra människor, lindra deras lidande. De som behöver hjälp för att klara sin vardag, eller för att överleva, på grund av fysiska eller psykiska problem. Jag är också mycket intresserad av anatomi och fysiologi, hur människokroppen fungerar. Det är fascinerande. Ett annat plus är att det finns så otroligt mycket man kan göra som sjuksköterska, och man kan vidareutbilda sig efter grundutbildningen. Man utvecklas också extremt mycket som person!

Vad vill jag arbeta med i framtiden?

Efter min examen vill jag få ett bra jobb, där jag trivs, och där jag kan lära mig så mycket som möjligt. För det kommer ta ett tag att komma in i arbetet, att vänja sig. Jag måste jobba minst ett år innan jag kan börja min specialistutbildning. Som det ser ut nu vill jag läsa till intensivvårdssjuksköterska. Det innebär ett extra år, om man läser på heltid. Under grundutbildningen får man mycket praktik, och det känns viktigt att få testa på att vara på så många olika arbetsplatser, för de skiljer sig åt så otroligt mycket. Jag vill också åka till Norge för att arbeta! Och göra något uppdrag för Läkare Utan Gränser

Här är beskrivningar från Göteborgs Universitets hemsida :)

Sjuksköterskeprogrammet, 180 hp:

”Utbildningen består av teoretiska och verksamhetsförlagda studier som leder till kandidatexamen och till legitimation som sjuksköterska. Huvudområdet omvårdnad är sjuksköterskans ansvar och specialitet vilket innefattar både vetenskapliga kunskaper och patientnära arbete. Utbildningen utgår från en humanistisk människosyn och innefattar kunskap om människan, hennes utveckling, hälsa och välbefinnande i samband med födelse, ohälsa, lidande och död. För att sjuksköterskan ska kunna utöva sitt yrke krävs att kunskaper och färdigheter i omvårdnad kombineras med kunskaper i andra ämnen t ex medicinsk vetenskap, samhälls- och beteendevetenskap. I utbildningen ingår ledarskap och förbättringsarbete som syftar till att stärka den blivande sjuksköterskans roll som ledare i vårdarbetet.” 

Specialistsjuksköterska, intensivvård, 60 hp:

”Utbildning till specialistsjuksköterska med inriktning mot intensivvård är en akademisk yrkesutbildning som leder fram till en specialistsjuksköterskeexamen. Utbildningen fördjupar kompetensområdet för att självständigt kunna arbeta som intensivvårdssjuksköterska och bedriva utveckling inom specialområdet. Programmet ligger även till grund för generell examen i omvårdnad på magisternivå och fortsatta studier på forskarnivå. Intensivvårdssjuksköterskans yrkesfunktion omfattar omhändertagande av patienter med hotande eller manifest svikt i vitala organ vid svåra sjukdomstillstånd och olycksfall. Vårdarbetet kännetecknas av situationer som kräver en hög handlingsberedskap, prioriterngsförmåga, snabba beslut, flexibilitet och förmåga till problemlösning. Omvårdnad inom intensivvård innebär att förstå patienternas och närståendes individuelle tolkning och reaktion på att befinna sig i ett kritiskt tillstånd."

Skolan, från en vinkel inte ens jag är van vid ;)

Sahlgrenska. Ser väl typ likadant ut nu, förutom att alla ambulanser är gula:P 
Min fina klass, SP1. Detta var när vi hade slutat 1a året: 

Nu kommer snart Richards pappa hit. Vi ska äta god middag, laxcannelonis. Kan lägga upp receptet senare! Dags att laga mat! Ha en mysig fredagskväll :) <3

Aftonbladet

Kategori: Allmänt

1 november

Kategori: Allmänt

November, redan! Tänker vara inne hela dagen. Det regnar och jag pluggar. Jag sitter här och försöker få ihop en bra text om hälsoekonomi och vårdens prioriteringar. Har seminarium imorgon. Efter seminariet ska jag belöna mig själv genom att fixa god mat och dryck, och kanske köpa något trevligt på stan. :) 
Min bror fyller 20 år den 11 november! <3 Vad ska man köpa för present? Vi kommer inte träffas förrän den 23e, så jag har lite extra tid på mig att fundera. 
Btw, här ska jag praktisera under 10 dagar i nästa kurs!  
 
Puss