Da'n före da'n före da'n före doppareda'n..

Kategori: Allmänt

Dagen: IVA, omvårdnad, läkemedel, omläggningar, CVK, artärnål, vätskebalans, blodgas, rond, instruktion om respirator, världens sötaste patient och nära anhörig. Varm i hjärtat.  
Kvällen: Jul på Liseberg, disk, städning, packning.  
Morgondagen: Örebro!
<3

Känner mig som en zombie! Natti! :P

Snart "jullov"!

Kategori: Allmänt

Idag och imorgon är jag på IVA, sedan har jag äntligen jullov! Innan vi åker på lördag morgon har vi fullt upp med städning, packning och Jul på Liseberg! :D 
 
Igår var jag ledig! Vi var effektiva och köpte alla de sista julklapparna, och nöjda är vi! :) På kvällen träffade jag några klasskompisar i Frölunda där vi fikade, körde julklappsleken och spelade Geni och Tabu..sjukt kul! :P Innan detta hann jag åka till Sahlgrenska för att träffa min grupp från kursen, vi diskuterade patientfall och vår uppsats. Det blir nog bra.   
 
Under tisdagen fick jag bevittna ett planerat kejsarsnitt - en sjukt häftig och nästan overklig upplevelse! :) Och ut kom en frisk och fin liten bebis! Att arbeta skift och att ta in allt jag har sett har gjort mig tröttare än vad jag trodde.. I tisdags kväll var jag så trött att jag somnade innan 17.30, gick inte upp förrän 07.00 morgonen efter. Hade egentligen tänkt göra en massa grejer den kvällen, men det var värt att sova. ;) 
 
Snart är det dags att gå ned till spårvagnen.
Tänker på er! <3 Puss 

Uppdatering

Kategori: Allmänt

Heej! 
 
Helt plötsligt har livet blivit sjukt intensivt = bloggen har inte blivit uppdaterad på länge ;) Kan berätta lite kort vad som har hänt! Hade antagligen berättat mer ingående om jag hade gjort ett inlägg för varje dag, hehe. 
 
Förra veckan började nämligen en ny kurs; Komplexa omvårdnadssituationer 7,5 hp. Vi har gått i skolan hela dagarna och föreläsningarna har varit väldigt bra! Vi har pratat om vård på akutmottagningar, intensivvård, funktionshinder, psykisk ohälsa, barnsjukvård, avancerad sjukvård i hemmet m.m. Det har kommit anhöriga som berättat om hur det är att ha ett barn med funktionshinder och hur det är att vara anhörig till någon som fått avancerad vård i hemmet vid livets slutskede. De var otroligt duktiga på att berätta, och jag tror aldrig att så många har gråtit under en föreläsning förut. Starka berättelser, starka människor. ASIH-teamet (Avancerad Sjukvård I Hemmet) verkar vara änglarna på jorden! 
 
När jag inte har varit i skolan har mycket tid gått till att bland annat handla julklappar på en eftermiddag (wiiii bara en vecka kvar nu!), slå in julklappar, göra julkort, gå på födelsedagsmiddag och öva med kören. I torsdags hade vi luciatåg för en massa utbytesstudenter. Kören hade fler sjungningar, men jag kunde bara komma på ett. Så himla kul, mysigt och uppskattat!
I fredags var jag ledig och tog det lugnt.. det behövdes verkligen!
 
 
Under hela helgen har jag varit på IVA/Postop på Mölndals sjukhus. Både under lördagen och söndagen var jag mest på den postoperativa avdelningen. Min handledare tyckte att det var bättre för mig att börja där eftersom det är lättast att börja där och där får jag också mer att göra självständigt. Man måste nämligen vara specialistutbildad för att få arbeta på IVA. Det första jag tänkte på när jag kom in på avdelningen var att det var så himla tyst! Haha. Inte så vanligt. Men vi har haft det otroligt lugnt nu i helgen. De har inga planerade operationer på helgerna, bara akuta, och vi har inte haft särskilt många patienter att övervaka. Under vardagarna hade det tydligen varit full fart och sjukt stressigt..kanske blir det så även denna vecka. Men det är tydligen det som är charmen med det hela, man vet aldrig vad som kan hända..Ibland är det lugnt och ibland så stressigt att man inte hinner med sig själv. Personalen är sjukt trevlig och jag trivs väldigt bra! De är också grymt duktiga på det de gör! En annan skön sak är att jag inte blir bedömd för hur jag presterar på praktikplatsen, så jag kan passa på att göra allt som jag själv tycker är intressant. Vi ska höra om jag kan få vara med på någon operation, kanske ett planerat kejsarsnitt, och imorgon ska jag eventuellt få vara med på ECT-behandlingar! (och sätta nålar på alla patienter) :)
 
Idag jobbar jag 14-22 och imorgon 7.00-15.30. Är ledig på onsdag och jobbar sedan kväll på torsdag och dag på fredag. Ska också städa, packa, handla det sista och kanske gå på Liseberg. Sedan är det jullov!! Typ. På lördag åker jag, Richard, Peter och Buddha bil till Örebro - längtar! Jag kommer förhoppningsvis få ett sammanhängande jullov från den 22 dec - 2 jan, även om jag måste plugga en del hemifrån! Den obligatoriska skoldagen den 28e är bort och praktiken den 29e ska jag försöka flytta.    
 
Nu ska jag och Richard fika lite lussebullar och annat innan jag far iväg till Mölndal igen!
Snart ses vi! <3
 

Slutpraktik

Kategori: Allmänt

Shit, snart är jag klar med min grundutbildning, tiden har gått så sjukt fort! 
I fredags fick jag veta var jag ska ha min sista (!) praktik; 
Avdelning 132 på Sahlgrenska
Det är en vårdenhet med 25 vårdplatser för patienter med diabetes, hormonsjukdomar, mag-tarmsjukdomar och leversjukdomar. Jag kommer vara så sjukt nervös, haha. Några i min klass har arbetat där som undersköterskor och säger att det är en toppenavdelning med bra personal, det låter ju lovande! :) Praktiken börjar redan vecka 4 och håller på i 7 veckor. Vi ska också ha simulering = öva teamarbete vid akuta situationer tillsammans med läkarstudenter.

Ricky Gervais

Kategori: Allmänt

Hoppas att ni har en mysig 2a advent! :) Här snöar det som bara den. 
Ikväll ska jag och Richard till Scandinavium för att se Ricky Gervais. Köpte biljetter för någon timme sedan, haha. Spontant och bra!
 

Bryt tystnaden om psykisk sjukdom!

Kategori: Allmänt

Läs debattartikeln här! 
(H)järnkoll - Slå hål på myterna om psykisk ohälsa
 

Bad news

Kategori: Allmänt

Becca sköt upp sin resa imorse pga snökaoset, hon hade dessutom jobbat natt och slutat kl 07. 
Vi tänkte att hon ev kunde ta ett tåg nu ikväll, men nu känner hon sig dålig och illamående.. så det blir inget idag. 
Hoppas att det inte är vinterkräksjukan (!) och att hon känner sig bättre imorgon. 
 

Schema från IVA

Kategori: Allmänt

Woho! Äntligen har jag fått mitt schema från IVA och det ser bra ut :) 
Börjar redan nästa lördag! 
Jobbar till 15.30 fredagen den 21 dec. Sedan är jag ledig till den 2 jan 14.00, med undantag för 28 dec = skola hela dagen (obligatoriskt) och praktik på dagen den 29 dec.
Detta blir nog bra och det kommer bli roligt och intressant att vara på intensiven. 
 
Bland annat detta stod i brevet från min kontaktperson (Och mina förklaringar inom parentes): 
- Inriktningen är allmän intensivvård (= vård för svårt sjuka patienter som kräver noggrann övervakning, avancerad behandling och omvårdnad).
- Avdelningen har 5 platser varav 1 isoleringsrum. Vi har även ett kombinerat behandlings/isoleringsrum. (Isoleringsrum/isoleringsvård används när en patient har en svår smitta som lätt sprider sig till andra eller när patienten själv har kraftigt försämrat immunförsvar och riskerar att bli smittad. Det sistnämnda = skyddsvård).   
- Till avdelningen hör också en postoperativ avdelning med 2 stora salar, P1 och P2 med 10 platser vardera. (Postop = "efter operation", en avdelning där patienter vaknar upp och vårdas efter operation). 
- Personalen alternerar mellan IVA och postop. 
- Ortopedi, ögon och förlossningspatienter är de största områdena på postop. 
- Både barn och vuxna kommer till oss. 
- Vi utför även ECT-behandlingar och elkonverteringar. (ECT = Elektrokonvulsiv behandling. Man kan säga att man ger patienten ett kontrollerat epileptiskt anfall genom elektrisk stimulering, som leder till att signalsubstanserna i hjärnan ökar. Detta kan ge minskade symtom vid depression. Det kanske låter hemskt för den som inte hört talas om detta förut, men ECT kan vara en helt sjukt effektiv behandlingsmetod som räddar liv vid djup depression m.m. när inget annat fungerar. Tro mig, jag vet. Patienten får självklart muskelavslappnande medel och är sövd under behandlingen. Det hela går väldigt fort och är skonsamt. Oj detta blev ett långt sidospår, hehe. Elkonvertering = man korrigerar hjärtats rytm med hjälp av elektrisk energi, när patienten är sövd. Man vill att rytmen ska bli regelbunden och jämn. En väldigt bra behandling med bra resultat.)
 
Nu ska jag äta och sedan skriva på min sista examinationsuppgift för den här kursen! Blir förhoppningsvis klar idag. Imorgon kommer Becca och då har jag ingen lust att sitta och plugga ;). Kör ikväll = luciasånger! 
Ha det bäst så ses vi i jul! <3 
      

 

 

Flashmob

Kategori: Allmänt

"Inte under 24.000"-studenterna i Göteborg anordnade en flashmob 1/12. Flashmoben ägde rum mitt under julruschen i Nordstan - såhär såg det ut!
Grymma! Och de ser ut att ha fått ett riktigt motionspass ;) Jag kunde tyvärr inte vara med den dagen :(

Tisdag

Kategori: Allmänt

Woho, "seminarium" 9 är färdigt! Undervisningen gick bra och sjykgymnaststudenterna var nöjda. De gick termin 1 och hade inte haft undervisning i ämnet tidigare. Kul att av alla som läser till sjukgymnast fick vi undervisa den enda som jag känner av dem (vi sjunger i samma kör), haha. Men det kändes avslappnat och bra, vi hade en öppen konversation, de vågade ställa och frågor och vi kunde svara på frågorna. Känner att självförtroendet (i professionen) stärks när man faktiskt upplever sig kunna ganska mycket, man kan svara på frågor och föra över kunskap till någon annan! Ibland tvivlar man på sin förmåga och sina kunskaper, och ibland känner man sig ganska duktig..tror att alla känner så någon gång. Nu är det bara en slutuppgift kvar på den här kursen, det är mer en reflektion över allt vi har lärt oss under kursens gång.  
 
I alla fall, nu är jag hemma. Har handlat mat tills ikväll - det blir en fisksoppa med lax, torsk (snarare hoki, äter inte torsk), räkor, saffran och annat gott. Har aldrig testat receptet förut, men det blir säkert gott! :) Älskar att äta varm mat som soppor och grytor på vintern. Ska iväg och träna ett pass också, och ikväll kommer några killar hit och kollar på fotboll. 
 
Hoppas att ni har det bra med plugg, övning och allt vad det nu är! ;) Kram <3 (PS. Tjatade på kontaktpersonen på IVA, så hon har lovat att skicka mitt schema imorgon!) 

Snö och undervisning

Kategori: Allmänt

Let it snow, let it snow, let it snow! Vid 11-tiden idag såg det ut såhär: 
 
Just nu sitter jag och pluggar. Imorgon har vi nämligen en praktisk examination där 2 sjuksköterskestudenter ska undervisa 2 sjukgymnaststudenter angående aseptik och barriärvård (dvs hygienrutiner, vårdrelaterade infektioner osv). 2 sjuksköterskestudenter ska även stå bredvid och observera hur vi undervisar och efteråt ska vi diskutera och analysera. Så.. det är ju inte direkt en vanlig redovisning där man bara framför det man kommit fram till, utan vi måste verkligen tänka igenom hur vi ska lägga upp redovisningen och hur vi kan vara så pedagogiska som möjligt. Det är ändå rätt intressant och kul! Men jag har verkligen kommit ur mina rutiner och är så himla seg vad gäller plugg.. Har inte heller någon aning om hur långt sjukgymnaststudenterna har kommit i sin utbildning. Är de helt nya eller är de snart färdiga? Men det kanske är det som är grejen, vi ska fråga innan vad de redan vet och sedan anpassa oss efter deras nivå. Hehe, hoppas att det går bra. 
 
Om jag hinner ska vi se sista avsnittet av Boardwalk Empire för den här säsongen!
På torsdag kommer Becca hit förresten. Då ska vi handla julklappar, gå på julmarknad på Liseberg m.m. :) Den här kursen slutar nu på fredag, så jag kan väl anse mig vara helt ledig i helgen. Nästa kurs börjar om en vecka! Det är lite frustrerande att jag inte har fått mitt schema från IVA än, kan inte planera jul, nyår och mellandagarna.. Kommer i alla fall till Örebro den 22 dec.  
 
<3

1:a advent

Kategori: Allmänt

December

Kategori: Allmänt

Just nu är det sol och 5 minusgrader här i Göteborg. Det har fortfarande inte snöat något, förutom i torsdags när det kom några få flingor som man knappt kunde urskilja. Det är alltid så fint i Göteborg på vintern/runt jul, de satsar mycket på att dekorera med ljus och färger. 
I fredags köpte jag lucialinne, glitter, saffran, russin och annat pyssel! Igår blev det julbak. Lussebullarna och chokladkolan blev superbra, mums. Dock blev fudgen totalt misslyckad, haha. Jag suger verkligen på att göra fudge. Synd att den aldrig stelnade, för smeten var så sjukt god. 
 
Ett (knöligt) lucialinne! 
Jultröjan på ;) 
Lussebullar och chokladkolor
Clarion Hotel Post har blivit ett stort paket :P (bilder från GP och hotellets fb)